Waar richtlijnen vinden?

Als zorgverlener wilt u op een eenvoudige manier toegang hebben tot relevante, betrouwbare en beknopte "evidence-based" informatie om uw medische beslissingen, al dan niet tijdens de raadpleging, te ondersteunen. Praktijkrichtlijnen, ontwikkeld volgens de evidence-based methodologie, zijn dan een eerste belangrijke bron. Waar vindt u ze?

EBMPracticeNet

EBMPracticeNet is een consortium van Belgische producenten van 'evidence-based' informatie, waaronder richtlijnen. De website (momenteel in opbouw) omvat een goed doorzoekbare, uniforme, uitgebreide online databank van medische praktijkrichtlijnen. Deze bestaat in de eerste plaats uit nationaal ontwikkelde richtlijnen, beschikbaar in eenzelfde formaat, en wordt aangevuld met een betrouwbare set buitenlandse richtlijnen, aangepast aan de Belgische zorgorganisatie. Het geheel zal geïntegreerd worden met informatie van andere Belgische EBM-bronnen en de Cebam Digital Library for Health. Op die manier wordt EBMPracticeNet op termijn een heuse kennisdatabank.
De databank is bovendien gekoppeld aan een systeem voor elektronische beslissingsondersteuning (Electronic Clinical Decision Support System) vanuit het medisch dossier. Zo krijgt de zorgverstrekker zonder bijkomende zoekbewerkingen en wanneer hij wil EBM-informatie aangeboden op maat van de patiënt en op de plaats van de zorgverlening (point-of-care).

Guidelines International Network (G-I-N)

Het Guidelines International Network (G-I-N) is een internationaal netwerk van richtlijnonwikkelaars, dat de samenwerking tussen richtlijnontwikkelaars onderling en het gebruik van richtlijnen wil stimuleren. De website omvat een ruime bibliotheek met richtlijnen van diverse netwerkleden van over de hele wereld. Om toegang te krijgen tot de G-I-N-databank, kunt u bij CEBAM een sleutel aanvragen. Mail hiervoor naar elizabeth.bosselaers@cebam.be.

National Guideline Clearinghouse

Het National Guideline Clearinghouse (NGC) is een openbare bron voor evidence-based klinische praktijkrichtlijnen. Het NGC is een initiatief van het Amerikaanse Agency for Healthcare Research and Quality (AHRQ) en het Amerikaanse Ministerie van Gezondheidszorg.

Websites van richtlijnproducenten/richtlijndatabanken

Interessante websites van Belgische richtlijnproducenten:

Interessante websites van internationale richtlijnproducenten:

Interessante internationale richtlijndatabanken:

Naar de CEBAM Digital Library for Health .
Aanmelden »
Bekijk onze toekomstige activiteiten .
Activiteiten »