Overlijdensbericht Hans Van Brabandt

29/09/2020
Blog Image


Hans stond mee aan de wieg van EBM in Vlaanderen en België. Hij was mijn voorganger als directeur van Cebam, maar heeft al een veel langere staat van dienst in verschillende gremia die te maken hadden met EBM. Hans kon als geen ander een scherpe analyse maken en dan zijn punt helder en bondig formuleren. Tijdens vergaderingen had je zelden lange discussies met Hans: hij sprak enkel als hij zeker was van zijn stuk en dan was er geen speld tussen te krijgen. Hij was ook een zeer begenadigde lesgever die moeilijke begrippen glashelder kon voorstellen en scoorde dan ook altijd zeer hoog bij de cursisten.

Met zijn achtergrond als cardioloog focuste hij vaak op (preventieve) interventies op dat vlak en achtte het als zijn plicht om tegen de stroom in te roeien om onbewezen, nutteloze of gevaarlijke interventies te bestrijden. Dan nam hij het gezwind op tegen al dan niet populistische tegenstrevers maar hij deed het altijd met stijl en flair.

Samen met Bert Aertgeerts, voorzitter van Cebam, hielp Hans ook Gezondheid en Wetenschap uit de startblokken en tot voor kort bleef hij analyses schrijven voor onze website. Hij slaagde er steeds in om beknopt en helder zijn standpunt voor een breed publiek te formuleren.

Hans was in zijn vrije tijd actief bij Natuurpunt als ornitholoog waar hij zich onderscheidde met zijn eruditie en organisatorische kwaliteiten.

We zullen onze deelneming overmaken aan zijn familie, waar hij discreet over was; maar ooit zat ik naast zijn schoonzoon op het vliegtuig en daar leerde ik dat hij een echte familieman was.

Hans was een fijne compagnon de route; een echte gentleman.

Patrik Vankrunkelsven

directeur Cebam

overlijdensbericht: https://www.perdieus-uitvaarten.be/familieberichten/hans-van-brabandt/

Foto: Pia Forsman