De nieuwe huisartsenbarometers zijn er. Registreer je nu!

18/12/2023
Blog Image

De nieuwe huisartsenbarometers zijn er! Je kunt je dus meteen aanmelden. Druk op de knop “Ik neem deel” en je bent klaar voor de update van het jaar.

Diabetes- en antibioticabarometers vergemakkelijken proactief ingrijpen

Een interuniversitair team van praktiserende huisartsen bracht dit najaar twee nieuwe huisartsenbarometers uit met de steun van het Riziv: een diabetes- en een antibioticabarometer. Deze worden uiteraard wetenschappelijk onderbouwd en gevalideerd.

De bedoeling van beide barometers is dubbel. Vooreerst – en belangrijkst – geeft elke barometer inzicht in je eigen praktijk. Aan de hand van een aantal parameters in de diabetesbarometer kom je als huisarts te weten welke kwetsbare patiënten een betere opvolging van hun diabetes nodig hebben. Zo kan je proactief ingrijpen eerder dan te moeten wachten tot zich ernstiger problemen voordoen. Bij de antibiotica-barometer ligt het proactieve dan weer op populatieniveau: zo kan je ertoe bijdragen dat het probleem van antimicrobiële resistentie niet nog groter wordt.

Privacy gegarandeerd

Daarnaast kan de barometer zo ook nationaal geaggregeerde en geanonimiseerde informatie verzamelen om de praktijken toe te laten om zich met hun collega’s te vergelijken. Zo kun je als huisarts uit de vergelijkbare cijfers bijvoorbeeld concluderen hoeveel procent diabetici een urineonderzoek kregen in jouw praktijk, wat de richtlijn is, en of je het daarbij beter of slechter doet dan andere praktijken. Elke praktijk kan zo nagaan hoe ze nog doelgerichter tewerk kan gaan.

Uiteraard worden de gegevens hier anoniem geaggregeerd en is de huisarts de enige die de specifieke info van zijn of haar praktijk zelf kan zien. Het is een hulpmiddel dat door huisartsen voor huisartsen is ontwikkeld, geen controlemiddel.

Er is een tegemoetkoming voor wie de data dit jaar nog deelt.

Tenslotte zijn er ook vragen om tegemoetkoming. Als je data deelt, dan weet je dat er ook anderen van mee genieten en vraag je je misschien af: what’s in it for me? Naast het duidelijke voordeel van leerrijke feedback, voorzien de huisartsenbarometers daarom ook een financiële incentive als onderdeel van de geïntegreerde praktijkpremie. Die is verzekerd zodra je de software aanzet die toelaat om gegevens op te laden. Volg hiervoor de instructies van je EMD-softwareprovider.

Wil je de data ook kunnen inkijken? Registreer je dan vandaag nog op healthstat.

Omwille van die privacyregeling werd er ook een specifieke procedure opgezet die wel wat tijd vergt. Elke gebruiker die de data wil inkijken op Healthstat wordt immers individueel gevalideerd om anonimiteit te garanderen: de gegevens van een praktijk mogen enkel door de eigenaars van de praktijk worden gezien. Daarom nodigen we je uit om je vandaag nog te registreren, zodat je de nieuwe barometers zo snel mogelijk kunt gebruiken.

Meer info: Barometers · INTEGO