Samenvattingen van Cochrane reviews ook in het Nederlands beschikbaar

18/12/2023
Blog Image

Cochrane reviews worden beschouwd als erg betrouwbare bronnen voor zorgverleners en patiënten die een beslissing willen nemen over hun gezondheid of een behandeling. Tot dusver waren samenvattingen hiervan in begrijpelijke taal, ook plain language summaries genoemd, al in 21 talen beschikbaar, maar nog niet in het Nederlands. Daar komt dit jaar verandering in. Cochrane België en Cochrane Nederland slaan de handen in elkaar om die vlotter leesbare samenvattingen ook in het Nederlands aan te bieden. 

Cochrane, een internationale samenwerkingsorganisatie, maakt zich sterk om betrouwbare informatie over gezondheid te verstrekken. Dat doet zij door systematische literatuuroverzichten (reviews) te maken, volgens de laatste wetenschappelijke inzichten en strikte procedures. Deze overzichten bevatten alle studies die een bepaalde gezondheidsvraag beantwoorden. Die informatie helpt zorgverleners en patiënten die een beslissing willen nemen over hun gezondheid. De literatuuroverzichten van Cochrane worden internationaal gezien als erg betrouwbaar. 
 
De literatuuroverzichten worden geschreven in het Engels, vooral voor zorgverleners, onderzoekers en beleidsmakers. Om resultaten van de reviews toegankelijk te maken voor een breder publiek, maakt Cochrane ook zogeheten 'Plain Language Summaries', ofwel samenvattingen in begrijpelijke taal. Die samenvattingen worden vanuit het Engels vertaald in diverse talen. Samenvattingen in de eigen moedertaal zijn immers nog steeds gemakkelijker te lezen dan samenvattingen in een andere taal. Dat geldt zeker voor patiënten, maar ook vaak voor zorgverleners. De samenvattingen zijn gratis te raadplegen. Het project om Nederlandse vertalingen te maken is een samenwerking tussen Cochrane België en Cochrane Nederland en loopt sinds begin 2023. 

Via deze link vindt u een overzicht van alle Cochrane literatuuroverzichten waarvoor momenteel een Nederlandstalige samenvatting beschikbaar is. Klik op een onderwerp dat u interesseert, scroll naar beneden en klik bij de Plain Language Summary de optie Nederlands aan. Veel leesplezier!

Cochrane België en Cochrane Nederland willen graag hun vrijwilligers, die meewerken aan de vertalingen, bedanken. We kunnen nog extra vrijwilligers gebruiken. Hebt u interesse? Neem dan contact met ons op via cochrane.belgium@gmail.com

Is uw patiëntenvereniging, beroepsorganisatie, zorginstelling geïnteresseerd om de vertalingen te verspreiden? Neem dan zeker contact met ons op via cochrane.belgium@gmail.com