Nieuws

Vacature: jobstudent kwalitatief onderzoek
28/05/2024

Heb je een talent om gesprekken uit te typen, patronen te ontrafelen en deze samen te vatten in een synthese? Dan zijn we naar jou op zoek!

De overheid streeft naar een hoge kwaliteit van onze gezondheidszorg die veilig is voor de patiënten. Daarvoor moeten gezondheidswerkers zich kunnen baseren op de laatste wetenschappelijke inzichten. Door middel van focusgroepen bevragen we de verschillende gezondheidsberoepen uit de eerste lijn omtrent hun omgaan met Evidence Based Practice (EBP) . Wij zoeken iemand die ons helpt bij de verwerking van deze focusgroepen.

Lees meer >
Dementie en cognitieve therapie: een overzicht van Nederlandstalige Cochrane samenvattingen
22/05/2024

Wat zijn de voordelen van cognitieve revalidatie, cognitieve gedragstherapieën en cognitieve stimulatie voor mensen met een lichte tot matige dementie? Dat werd in een aantal Cochrane reviews nagekeken en de samenvattingen van die reviews zijn nu ook in het Nederlands beschikbaar.

Lees meer >
Nieuw: EBP-cursus verpleegkundigen tweede lijn
21/05/2024

Cebam biedt vanaf dit najaar ook EBP-cursussen aan voor verpleegkundigen in de tweede lijn. Deze EBP-cursus biedt unieke inzichten die zorgverleners helpen hun praktijk te verbeteren.

De cursus is eenvoudig en begrijpelijk voor zorgverleners van alle opleidingsniveaus. Praktijkgericht onderwijs wordt bereikt door echte voorbeelden en scenario’s, terwijl interactief leren met oefeningen en casestudies de betrokkenheid en het begrip bevordert.

Lees meer >
Focusgroep tandartsen 6 juni
16/05/2024

Hoe staan jij en je collega’s tandartsen tegenover EBP? Waar duiken voor jullie problemen op en welke opportuniteiten kunnen we grijpen om de EBP-waarden te bevorderen?

Lees meer >
Focusgroep kinesitherapeuten 25 juni
16/05/2024

Hoe staan jij en je collega’s kinesitherapeuten tegenover EBP? Waar duiken voor jullie problemen op en welke opportuniteiten kunnen we grijpen om de EBP-waarden te bevorderen?

Lees meer >
Focusgroep logopedisten op 20 juni
16/05/2024

Hoe staan jij en je collega’s logopedisten tegenover EBP? Waar duiken voor jullie problemen op en welke opportuniteiten kunnen we grijpen om de EBP-waarden te bevorderen?

Lees meer >
Vacatures bij Cebam en Gezondheid en Wetenschap
14/05/2024

Cebam en Gezondheid en Wetenschap zijn op zoek naar nieuwe medewerkers om twee vacatures in te vullen. Zo zoeken we een halftijdse wetenschappelijk medewerker voor onze cel Validatie, en een halftijdse medisch redacteur voor Gezondheid en Wetenschap. Het is mogelijk om in te tekenen op beide vacatures tegelijk.

Lees meer >
Focusgroep huisartsen op 16 mei
30/04/2024

Hoe staan jij en je collega’s huisartsen tegenover EBP? Waar duiken voor jullie problemen op en welke opportuniteiten kunnen we grijpen om de EBP-waarden te bevorderen?

Lees meer >
JBI Belgium Affiliated Group wordt JBI Belgium Centre of Excellence
21/03/2024

JBI Belgium werd begin maart erkend als een JBI Centre of Excellence. "Een mooie erkenning", zegt Marleen Corremans, directeur van JBI Belgium. "Het betekent dat we de expertise hebben aangetoond om evidentie in de praktijk om te zetten. We hebben de know-how maar ook de vaardigheden in huis om zowel academici als de werkveldorganisaties in de gezondheidszorg hierbij te helpen."

Lees meer >
Focusgroep apothekers op 14 maart
08/02/2024

Hoe staan jij en je collega’s apothekers tegenover EBP? Waar duiken voor jullie problemen op en welke opportuniteiten kunnen we grijpen om de EBP-waarden te bevorderen?

Lees meer >
Focusgroep ergotherapeuten op 14 maart
01/02/2024

Hoe staan jij en je collega’s ergotherapeuten tegenover EBP? Waar duiken voor jullie problemen op en welke opportuniteiten kunnen we grijpen om de EBP-waarden te bevorderen?

Lees meer >
Focusgroep klinisch psychologen op 29 februari
15/01/2024

Hoe staan jij en je collega’s klinisch psychologen tegenover EBP? Waar duiken voor jullie problemen op en welke opportuniteiten kunnen we grijpen om de EBP-waarden te bevorderen?

Lees meer >
Integratie van BMJ Best Practice in de EBP-informatie van het Evikey-netwerk
09/01/2024

Het jaar 2024 brengt een nieuwe wind voor het Evikey-netwerk. De databank BMJ Best Practice komt er immers bij en zal de EBP-informatie op ebpracticenet aanvullen. Deze databank is beschikbaar voor alle Belgische zorgverleners. De beslissing om BMJ te integreren, werd in samenspraak met het RIZIV en de Core Partners van het Evikey-netwerk genomen.

Lees meer >
Het verschil tussen de antibioticabarometer en de NRKP-indicatoren
21/12/2023

De antibioticabarometer is in alle EMD-pakketten beschikbaar. Daarnaast zijn recent ook 3 NRKP-indicatoren (Nationale Raad voor KwaliteitsPromotie, RIZIV) voor het doelmatig voorschrijven van antibiotica door huisartsen gepubliceerd in het Staatsblad. Hoewel beide initiatieven gericht zijn op het verbeteren van de kwaliteit van het voorschrijven van antibiotica, staan deze volledig los van elkaar.

Lees meer >
De nieuwe huisartsenbarometers zijn er. Registreer je nu!
18/12/2023

De nieuwe huisartsenbarometers zijn er! 

Een interuniversitair team van praktiserende huisartsen bracht dit najaar twee nieuwe huisartsenbarometers uit met de steun van het Riziv: een diabetes- en een antibioticabarometer. Deze worden uiteraard wetenschappelijk onderbouwd en gevalideerd.

Je kunt je dus meteen aanmelden. Druk op de knop “Ik neem deel” en je bent klaar voor de update van het jaar.

Lees meer >
Samenvattingen van Cochrane reviews ook in het Nederlands beschikbaar
18/12/2023

Cochrane reviews worden beschouwd als erg betrouwbare bronnen voor zorgverleners en patiënten die een beslissing willen nemen over hun gezondheid of een behandeling. Tot dusver waren samenvattingen hiervan in begrijpelijke taal, ook plain language summaries genoemd, al in 21 talen beschikbaar, maar nog niet in het Nederlands. Daar komt dit jaar verandering in. Cochrane België en Cochrane Nederland slaan de handen in elkaar om die vlotter leesbare samenvattingen ook in het Nederlands aan te bieden.

Lees meer >
Focusgroep diëtisten op 4 december
09/11/2023

Hoe staan jij en je collega’s diëtisten tegenover EBP? Waar duiken voor jullie problemen op en welke opportuniteiten kunnen we grijpen om de EBP-waarden te bevorderen?

Lees meer >
Nieuwe overheidsopdracht rond knie- en/of heupartrose
05/10/2023

Evikey is op zoek naar kandidaten voor een implementatieproject voor de conservatieve behandeling van knie-en/of heupartrose.

Interesse?

Schrijf je in voor de online informatiesessie (via Teams) die zal doorgaan op maandag 16 oktober 2023 om 10uur.

Lees meer >
Vacature halftijds eindredacteur voor Gezondheid en Wetenschap
03/10/2023

Gezondheid en Wetenschap zoekt een halftijds eindredacteur om het team te versterken. Is dit iets voor jou of iets voor iemand in je omgeving? Reageer dan gepast: solliciteer of deel! In beide gevallen zijn we je immens dankbaar! Lees verder om meer over deze opportuniteit te weten te komen. 

Lees meer >
Nieuwe overheidsopdracht rond ondervoeding oudere personen
03/10/2023

Evikey is op zoek naar kandidaten voor de ontwikkeling van een interdisciplinaire richtlijn met betrekking tot de aanpak van ondervoeding bij oudere personen, met een implementatieplan en indicatoren voor de toepassing van deze richtlijn in de eerste lijn.

Interesse? Schrijf je in voor de online informatiesessie (via Teams) die zal doorgaan op dinsdag 10 oktober 2023 om 10uur.

Lees meer >
Dit najaar bieden we je de sleutels!
29/08/2023

Ooit zin gehad om je kennis van Evidence-Based Practice, richtlijnen of systematic reviews bij te schaven? Dan zit je dit najaar goed bij Cebam! Je kunt er kiezen uit een ruim aanbod aan opleidingen, van basisopleidingen tot opleidingen voor gevorderden, in het Engels, Frans of het Nederlands. Ga meteen kijken: er zit vast iets voor jou bij: https://www.cebam.be/opleidingen/shop !

Lees meer >
Bijkomende focusgroep long-COVID-19
14/08/2023

In kader van het zorgtraject long-COVID zullen in augustus verschillende focusgroepen plaatsvinden met de betrokken zorgverleners. Het uiteindelijke doel is om beleidsadviezen te formuleren over de barrières en de facilitators bij de implementatie van een multidisciplinair zorgtraject voor long-COVID-19 patiënten. We organiseren een bijkomende focusgroep.

Lees meer >
Nieuwe overheidsopdracht rond palliatieve sedatie
03/08/2023

Evikey is op zoek naar kandidaten voor de ontwikkeling van een richtlijn en een implementatieplan met betrekking tot de indicatie en het beleid inzake palliatieve sedatie.

Lees meer >
Vacature medisch redacteur voor Gezondheid en Wetenschap
29/06/2023

Voor de website Gezondheid en Wetenschap zijn we op zoek naar een medisch redacteur die wil meewerken aan het uitwerken van patiëntenrichtlijnen. 

Lees meer >
ChatGPT on Evidence Based Medicine
22/06/2023

Playing around with ChatGPT we asked the artificial intelligence app to write us a poem about evidence based medicine, containing the words apple, camel, and pipe. How did ChatGPT do?

Lees meer >
Join the JBI gLOCAL Solution Room: Evidentie gebruiken in de dagelijkse zorg
08/05/2023

Op 8 juni kon je gratis deelnemen aan de gLocal Solution Room, een event van JBI centra waarin wordt getoond hoe plaatselijke initiatieven  wetenschappelijk onderzoek in hun dagelijkse werking integreren.

Lees meer >
Cebam valideert informatie voor de eerstelijnsgezondheidszorg
20/03/2023

Met een paar klikken online vind je op elke gezondheidsvraag een antwoord, maar de kwaliteit ervan is vaak twijfelachtig. De cel Validatie van Cebam ondersteunt zorgprofessionals in hun zoektocht naar de juiste informatie.

Lees meer >
DynaMed beschikbaar via Cebam Evidence Linker
31/01/2023

Cebam is blij te kunnen melden dat de bron DynaMed vanaf nu ook beschikbaar is via de Cebam Evidence Linker vanuit het Elektronisch Medische Dossier!

Lees meer >
Bevraging over het evidence based handelen in de eerste lijn
04/05/2022

Vandaag lanceren we vanuit Cebam onze bevraging over het evidence based handelen in de eerste lijn. Check dus zeker je eHealthbox deze week!

Lees meer >
CAPOCI tool
20/10/2021

The Cebam validation team developed the CAPOCI tool to support validation teams in the assessment of trustworthiness of point-of-care information. CAPOCI may also provide guidance for producers of point-of-care information.

Lees meer >
JBI EU Symposium and SPIDER multiplier event
15/06/2021

On June 24 JBI Spain will be pleased to host the JBI European Symposium, from 9 am to 2 pm (GMT+2). It will also integrate the Multiplier Event of the Erasmus+ Strategic Partnership in Innovation and Development of Evidence-Based Healthcare (SPIDER) project.

Lees meer >
webinar EBM
23/03/2021

Webinar 'EBM in de dagelijkse praktijk': Leer snel Evidence-Based informatie terugvinden.

Ongetwijfeld vind je het als zorgverlener belangrijk om, in overleg met je patiënt, voor een behandeling te kiezen waarvan het effect bewezen is. Hoe kan je snel in de informatiejungle relevante evidence-based informatie terugvinden?

Lees verder voor meer info over deze infosessie...

Lees meer >
JBI "Year of the nurse and midwife"
27/05/2020

Enkele weken geleden lanceerde JBI het initiatief “Year of the nurse and midwife”. JBI-leden konden foto’s van hun team insturen om hen in de spotlight te zetten. ZOL Genk stuurde enkele foto’s die ons een blik achter de schermen geven hoe hard al onze zorgmedewerkers tijdens deze crisis het beste geven van zichzelf. Een dikke pluim voor hen!

Lees meer >
Riziv accreditering van DynaMed via de Cebam Digital Library for Health
21/04/2020

Vanaf heden is het mogelijk om het gebruik van DynaMed te laten accrediteren.

Lees meer >